Arbetsintervjufrågor att förbereda svar till

Uppdaterad: okt 27

Skulle det inte vara en lättnad att veta vilka arbetsintervjufrågor du kommer att få i en arbetsintervju? Näst bäst är denna artikel med vanliga arbetsintervjufrågor att förbereda svar till. Du behöver bli bekväm i dina svar för att det inte ska verka "krystat".


"Kan du berätta om dig själv?"

Denna arbetsintervjufråga kan verka enkel att besvara, men en hel del misslyckas faktiskt med sina svar. Man borde kunna besvara den utan problem, men i ett intervjusammanhang kan det bli svårare eftersom man känner nervositet. Denna arbetsintervjufråga är inte en inbjudan till att berätta hela sin livshistoria eller repetera hela sitt CV med alla enskilda detaljer. Rekryterare har redan läst ditt CV och när du får denna arbetsintervjufråga ställd, behöver du berätta om hur dina erfarenheter är relevanta för den position du har ansökt till.


» Läs mer: "Arbetsintervjufråga: Berätta om dig själv"


"Hur hörde du talas om denna tjänst?"


I denna arbetsintervjufråga finns det verkligen utrymme att glänsa. Fick du nys om den utannonserade tjänsten från en bekant? Då ska du berätta namnet för din potentiella arbetsgivare. Det spelar ingen roll om hur du fick nys om den utannonserade tjänsten. Det viktigaste är att besvara denna arbetsintervjufråga med entusiasm om varför du är bäst lämpad för den position du har ansökt till. Du behöver visa rekryterare att du söker efter rätt position för dig, och inte vilken position som helst. Ditt mål med att besvara denna arbetsintervjufråga är att visa att du söker efter ett arbete med syfte.

"Vad känner du till om denna verksamhet?"

Alla kan samla information om en verksamhet och vilka framtida mål den har, men det är inte detta en rekryterare frågar efter. Du behöver skapa en personlig koppling till verksamheten i ditt svar till denna arbetsintervjufråga.


"Varför vill du ha denna tjänst?"

För att bli framgångsrik i din position är det viktigt att du faktiskt vill ha den. Identifiera varför du vill ha den position du har ansökt till och berätta för rekryterare om varför den är perfekt för dig. Här handlar det om att koppla samman dina färdigheter med kvalifikationer för positionen.


» Läs mer: "Arbetsintervjufråga: Varför skulle du vilja ha denna tjänst?"

"Varför ska vi anställa dig?"


Med denna arbetsintervjufråga är det verkligen fritt fram att sälja in dig själv och varför du är den bästa kandidat för den position du har ansökt till. Berätta inte bara att du kan utföra arbetsuppgifter men också leverera fantastiska resultat. Släpp dina spärrar helt och hållet.


"Vilka är dina styrkor?"


Detta är en helt vanlig arbetsintervjufråga och den kan verka nästan för simpel, men sanningen är att en hel del människor antingen är alldeles för blygsamma i sina svar eller misslyckas helt och hållet med att beskriva sina styrkor på rätt sätt.


"Vilka är dina svagheter?"

Du kommer med största sannolikhet att behöva berätta för din potentiella arbetsgivare om dina svagheter, och antingen hamnar du i en vanlig fälla med klichésvar eller kan du visa din potentiella arbetsgivare att du är självmedveten om dina svagheter och berätta hur du arbetar för att förbättra dem. Du ska heller inte ursäkta dig själv för erfarenheter du kanske saknar. » Läs mer: "Arbetsintervjufråga: Vilka är dina svagheter?"


"Skulle du vilja berätta om hur du har hanterat en problematisk situation?"

Denna arbetsintervjufråga är inte ett tillfälle att prata illa om din tidigare chef, utan om hur du har hanterat en problematisk situation eller en krävande kund. Berätta om hur dina personliga styrkor har kommit till nytta i denna situation och hur du har löst den med effektivitet.


"Var ser du dig själv om fem år?"

När du besvarar denna arbetsintervjufråga behöver du dela dina ambitioner på rätt sätt för att inte skapa tvivel hos arbetsgivare. Detta kan vara en komplicerad arbetsintervjufråga att besvara eftersom du kanske inte själv vet var du befinner dig om fem år. Men var lugn, du kan vara ärlig medan du fortfarande tillfredställer rekryterare med ditt svar. Arbetsgivare vill veta ifall du har realistiska förväntningar inom din karriär, ifall du är ambitiös och ifall den position du har ansökt till stämmer överens med din tillväxt och framtida mål.


"Vilka andra verksamheter intervjuar du med?"


Det finns flera skäl till att rekryterare ställer denna arbetsintervjufråga. Det kan vara för att sniffa fram vilka konkurrenter du intervjuar med och ifall du är allvarsam med att ha en karriär inom den bransch du har ansökt till. Det bästa sättet att besvara denna arbetsintervjufråga är att nämna att du utforskar alternativ inom samma bransch. Berätta för din potentiella arbetsgivare att en gemensam nämnare för alla positioner du ansöker till är möjligheten att använda vissa kritiska färdigheter du besitter.


Hur besvarar du denna arbetsintervjufråga ifall du faktiskt har intervjuer med andra verksamheter, och kanske konkurrerande sådana? Berätta att du har bokade arbetsintervjuer med andra verksamheter inom den bransch du ansöker till. Det är en utmärkt position att vara i. Det bästa sättet att besvara denna arbetsintervjufråga är att berätta att du utforskar alternativ inom din bransch och att du för tillfället har bokade intervjuer med andra verksamheter - men är mest förväntansfull över denna position.


"Varför vill du lämna din nuvarande tjänst?"


Du kommer med största sannolikhet att behöva berätta för rekryterare om varför du vill lämna din nuvarande tjänst. Håll ditt svar positivt - du förlorar endast ifall du pratar illa om din tidigare chef. Berätta att du är entusiastisk att anta möjligheter vilket din nuvarande position inte kan erbjuda. Och ifall du blev avskedad? Håll det kort, "Jag blev avskedad, tyvärr." "Hur skulle dina medarbetare beskriva dig?"

Glöm inte att vara ärlig när du besvarar denna arbetsintervjufråga. Det kan faktiskt hända att rekryterare slår ett samtal till din tidigare arbetsplats. Det enklaste sättet att besvara denna arbetsintervjufråga är att citera ett omdöme från en medarbetare. En sista arbetsintervjufråga kan vara: "Skulle du vilja ställa frågor om verksamheten?" En arbetsintervju behöver vara en konversation och därför är det viktigt att du själv ställer frågor till rekryterare för att visa ditt intresse för den position du har ansökt till.


» Läs mer: "Arbetsintervjufrågor att ställa till arbetsgivare"


  • Prenumerera kostnadsfritt och få ett meddelande när en artikel är publicerad. Missa inte artiklar fyllda med tips och råd inför ditt arbetssökande. Ladda om vår hemsida och då dyker det upp en ruta där du kan välja att prenumerera.

  • Är du medlem i vår Facebook-grupp? Om inte, kan du välja att ansöka om medlemskap här. Vi har mer än 11.000 medlemmar, hundratals kundrecensioner och det är först i denna grupp där man får reda på rabattkampanjer och nyheter.

479 visningar

VÅRA TJÄNSTER

SÖKA JOBB

BEMANNINGSFÖRETAG

Academic Work