Personligt Brev - hur långt ska det vara?Det är en konstform att skapa en röd tråd i sitt personliga brev med relevant information men hur långt ska det vara? Om det är alldeles för kortfattat kan arbetsgivare skapa en uppfattning om att du inte bryr dig särskilt om positionen. Om det är alldeles för långt kan arbetsgivare inte ta sig tid att läsa ditt personliga brev. Det bör inte vara längre än ett A4, men det viktigaste är innehållet.


Ditt personliga brev bör innehålla följande:


  • Rubrik

  • Hälsningsfras (med namn till arbetsgivare eller rekryterare)

  • Ett inledande stycke (uppmärksamhetsfångande)

  • Dina kvalifikationer (stycke eller punktlista)

  • Avslut

  • Signatur


Tänk på att ditt personliga brev är ett komplement till ditt CV, inte en sammanfattning. Både ditt CV och personliga brev behöver matcha kvalifikationer och arbetsbeskrivning för positionen du har tänkt ansöka till. Om du upptäcker att du har repeterat ditt CV i ditt personliga brev, behöver du ändra detta eftersom det finns en risk att arbetsgivare inte ens läser ditt personliga brev.


Detta betyder inte att du inte ska nämna erfarenheter där du har visat en exceptionell ledarskapsförmåga om ditt CV innehåller detta men slösa inte bort utrymme med att nämna hela denna arbetslivserfarenheten. Dela istället en anekdot om en period när du demonstrerade dessa färdigheter.


Det smartaste är att starta ditt personliga brev med ett uppmärksamhetsfångande inledande stycke eller en personlig anekdot för att skapa en kontakt med arbetsgivare från första sekund. Ett par meningar för detta räcker. Om du startar ditt personliga brev med det traditionella, "Hej, Jag heter Josefine Nilsson och är en positiv, utåtriktad och driven person" behöver du verkligen tänka till. Denna inledningen kommer att tappa uppmärksamhet hos arbetsgivare nästan omedelbart. (Arbetsgivare har hört denna mening förut..)


Det är spännande att läsa en arbetsbeskrivning och faktiskt inse att man har alla dessa kvalifikationer. Jackpot! Men även ifall du är perfekt för positionen behöver du välja vad du nämner i ditt personliga brev. Välj två exempel från tidigare anställningar där du har demonstrerat exceptionella färdigheter och fokusera på dessa. Förklara dem tillräckligt för att skapa ett sammanhang bakom ditt CV. Du kanske inte vill välja endast två exempel, men kom ihåg att ditt CV innehåller redan all information om din arbetslivserfarenhet.


Genom att följa dessa tips, har du en grund för att skriva ditt personliga brev.

103 visningar
Information

© 2018 - 2020. CV Experterna.