Vanliga misstag i ditt CV - kan sumpa dina chanser

Uppdaterad: mar 23

Klarar ditt CV 30-sekunderstestet? Rekryterare kan bedöma ifall du kommer vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen inom 30 sekunder i snitt. Därför är det viktigt att ditt CV inte innehåller dessa misstag. Vi har hjälpt hundratals kunder nå anställning, betydligt snabbare och enklare med ett professionellt CV. Anlita oss för att skapa ditt professionella CV. Klicka här för att se denna tjänstDu kan vara högkvalificerad med rätt kompetens men om ditt CV inte håller måttet, kommer det med största sannolikhet att hamna längst ner i högen hos rekryterare. Vi har skapat professionella och framstående CV och personliga brev till arbetsförmedlare, högt uppsatta chefer, långtidsarbetslösa och nyexaminerade och det spelar ingen roll var du befinner dig i karriärstegen - dessa misstag är vanligare än vad man tror.


1. Grammatiska fel

Ditt CV måste vara grammatiskt perfekt. Om det inte är det kommer rekryterare att läsa mellan rader och dra slutsatser om att du inte kan skriva eller att du inte bryr dig.


Här är information om hur man aktiverar stavningskontroll i Microsoft Word.


2. Bristande arbetsbeskrivning

Det är extremt viktigt att rekryterare förstår vad du har åstadkommit i dina tidigare anställningar. Om du har arbetat med anställda inom restaurang följer här ett exempel:


Exempel 1: Arbetade med anställda i en restaurang. (Brist)

Exempel 2: Rekrytera, anställa och utbilda personal inom restaurang samt hantera deras kompetensutveckling och hålla i medarbetarsamtal. (Fullständig)


Båda dessa exempel beskriver samma person men ett är bristande och ett är en fullständig arbetsbeskrivning.


3. Kortfattad arbetsbeskrivning

Din arbetsbeskrivning i ditt CV är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra dina kunskaper och erfarenheter från dina tidigare anställningar. Ännu värre än en kortfattad arbetsbeskrivning är att sakna en helt och hållet. En korrekt utformad arbetsbeskrivning ska lyfta fram dig och framhäva dina prestationer och inte lämna en rekryterare med frågor om din kompetens. Dessa frågor ska vara besvarade i ditt CV. Håll det kort och koncist och finns det speciella resultat och utmärkelser i dina tidigare anställningar, ska du börja med dessa i en kortare introduktion innan själva arbetsbeskrivningen.


4. Platt form

En platt form är ett textat dokument utan en visuell layout. Innehållet är det viktigaste i din ansökan men ett välstrukturerat CV med en visuell layout visar att du är en professionell person och har spenderat tid med att sammanställa din ansökan. Det första intrycket för en rekryterare är det utseendemässiga och här vill du inte falla pladask.


Att inte ha en visuell layout är att inte ha rätt klädsel inför sin arbetsintervju utan att man dyker upp med en illaluktande tröja. Du vill vara representabel, även fast det är ett dokument. Om du inte har en visuell layout, kan rekryterare känna att du bara har "slängt ihop" din ansökan. En visuell presentation är faktiskt betydligt mer avgörande för det första intrycket än vad man tror.5. Saknar väsentlig information

Vi får dagligen in CV där väsentlig information inte finns med och detta kan vara jobbtitel, företagsnamn du har arbetat för och datum för anställningen, både från och till. All denna väsentliga information behöver finnas med i CV.


6. Saknar kontaktinformation

Kontrollera alltid att din hemadress, mobilnummer och email finns med i ditt CV och personliga brev. Om du bara har kontaktinformation i ditt CV men inte i ditt personliga brev och rekryterare tappar bort ditt CV finns det inte en möjlighet att kontakta dig för att boka en arbetsintervju.


7. Anställningar i en kronologisk ordning

Ett vanligt misstag i sitt CV är att man har sina anställningar i en kronologisk ordning, vilket betyder att den äldsta anställningen ligger allra högst upp i CV. Det ska vara en omvänd kronologisk ordning, vilket betyder att den senaste anställningen ligger allra högst upp i CV. Har du en pågående anställning sedan 2000, ska alltid en pågående anställning vara den senaste.


8. Oprofessionell email

Din potentiella arbetsgivare vill anställa en professionell person och du kommer att se allt annat än professionell ut ifall din e-postadress är tillexempel, "kvinnotjusaren01@gmail.com" eller "ladybunny02@gmail.com". Om detta är fallet behöver du skapa en e-postadress vilket är avsedd för ditt CV och arbetssökande.


9. Använda ett passivt språk

Att skriva ditt CV med en passiv röst kommer endast att minska effekten i dina ord. Använd aktiva verb när du skriver ditt CV.


10. Ett CV längre än två sidor

Det har varit en debatt för antalet sidor ett CV ska innehålla och enligt statistik föredrar rekryterare ett CV med max två sidor. Det finns en risk att man tappar intresset hos rekryterare när det innehåller fler än två sidor. Om du behöver fler än två sidor behöver du se över vilken erfarenhet och utbildning du har som är meriterande för den position du ansöker till, och endast ha med detta i ditt CV.


11. Irrelevant information

Det är inte endast ditt personliga brev som behöver matcha den position du ansöker till. Du behöver också matcha ditt CV på samma sätt. Om du söker en position inom personalhantering och administration, behöver du inte ha med din frisörutbildning. Ju mer ditt CV matchar den position du ansöker till, desto större chans har du att din potentiella arbetsgivare spenderar mer än trettio sekunder i genomsnitt på ditt CV.


12. Personlig information

Du behöver inte ha med ditt personnummer, ålder eller nationalitet i ditt CV ifall inte en rekryterare ber om detta.


13. Ta bort din selfie från badrummet

Det är inte ett måste att ha med ett foto i sitt CV men det är ett plus i kanten eftersom rekryterare får ett ansikte till ditt CV. Men du ska inte ha med en selfie från badrummet eller hålla en burk öl i handen eller täcka för dina ögon med solglasögon. Ett vanligt porträtt foto med en positiv energi och en neutral bakgrund kommer man långt med.3455 visningar

VÅRA TJÄNSTER

SÖKA JOBB

BEMANNINGSFÖRETAG

Academic Work