Vanliga misstag i ditt personliga brev

Uppdaterad: mar 23

Man kan känna en prestationsångest när man ska skriva sitt personliga brev. Hur framhäver man sina kunskaper utan att det låter klichéartat? Du kan uppfylla alla kvalifikationer för den position du har ansökt till, men om ditt personliga brev är bristande kan du faktiskt snubbla vid målsnöret. Rekryterare vill kunna skapa en bild om vem du är, och ditt personliga brev är din största chans att sälja in dig själv.


Behöver du professionell hjälp med att strukturera upp ett CV? Vi har hjälpt hundratals kunder nå anställning, betydligt snabbare och enklare. Läs mer om vår tjänst här »1. Fel introduktion


Slösa inte bort ditt första stycke i ditt personliga brev. Dyk rätt in i ditt personliga brev med att berätta för rekryterare om orsakerna till varför du är mest kvalificerad för den position du har ansökt till, och beskriv dessa kvalifikationer i detalj i ett senare stycke. Redan i introduktionen kan en rekryterare tappa sitt intresse för ditt personliga brev. Du ska alltid rikta ditt personliga brev till den verksamhet du har ansökt om en position. Skriv alltid rekryterarens namn i introduktionen för att det ska bli ännu tydligare att du har ansträngt dig.


2. Ditt personliga brev är alldeles för långt


Ditt personliga brev är inte en uppsats. Skriv det därför kort och koncist, max 300 ord. Ett strukturerat personligt brev är kortfattat men ändå övertygande.


3. Du skriver ett buffé-liknande personligt brev


Oftast när man inte vet vad man ska skriva i sitt personliga brev, repeterar man varje detalj från sitt CV. Detta kallar vi för ett buffé-liknande personligt brev. Kom ihåg att rekryteraren redan har ditt CV, därför behöver du inte repetera det i ditt personliga brev.


4. Du skriver irrelevant information


Ditt personliga brev är inte en självbiografi. Du behöver därför inte dela vad du sysslar med under din fritid. Även information om hur du lever kan du stryka. Detta är inte relevant information för en rekryterare. Skriv istället om varför du är den mest kvalificerade kandidat för den position du har ansökt till.


5. Du ber om ursäkt för erfarenheter du saknar


Det kan hända att du inte uppfyller alla kvalifikationer för den position du har ansökt till, och det är helt okej. Men du ska inte heller be om ursäkt för erfarenheter du kanske saknar.


6. Du har inte kontaktinformation i ditt personliga brev


Detta misstag är vanligare än vad man tror. Det är viktigt att du har kontaktinformation i ditt personliga brev, men även i ditt CV. Vad händer ifall en rekryterare tappar bort ditt CV och du endast har kontaktinformation i detta dokument? För och efternamn, adress, email och mobilnummer ska alltid stå med.


7. Du har en opassande e-postadress


Om du råkar ha samma e-postadress sedan gymnasiet och den är i stil med, "blondie-94@hotmail.com" är det verkligen dags att skapa en professionell e-postadress vilket endast är avsedd för ditt arbetssökande.


  • Prenumerera kostnadsfritt och få ett meddelande när en artikel är publicerad. Missa inte artiklar fyllda med tips och råd inför ditt arbetssökande. Ladda om vår hemsida och då dyker det upp en ruta där du kan välja att prenumerera.

  • Är du medlem i vår Facebook-grupp? Om inte, kan du välja att ansöka om medlemskap här. Vi har mer än 11.000 medlemmar, hundratals kundrecensioner och det är först i denna grupp där man får reda på rabattkampanjer och nyheter.

1336 visningar

VÅRA TJÄNSTER

SÖKA JOBB

BEMANNINGSFÖRETAG

Academic Work