top of page

15 000+ medlemmar

Bli medlem i vår växande Facebook-grupp med fler än 15 000 medlemmar där du kan läsa hundratals kundrecensioner & succéberättelser. 

UPP TILL 50% RABATT

Vi är marknadsledande inom vår bransch när det kommer till att skapa skräddarsydda CV och vi växer mitt i förändrade trender inom arbetsmarknaden. Med en 98% kundnöjdhet tillsammans med ett växande antal återkommande kunder levererar vi utmärkta resultat.

8 intervjufrågor att besvara under din praktikintervju

Updated: Dec 16, 2023

Att förbereda sig inför en praktikintervju är ett viktigt steg för att få ut det mesta av din kommande intervju. Det kan också vara skillnaden mellan att få ett erbjudande eller inte. Det kan vara en bisarr situation där du är inne i ansökningsprocessen för att få arbetslivserfarenhet med din praktikplats, men ännu inte har arbetslivserfarenhet inom ditt valda område. Men du behöver inte vara väl insatt i branschen, eller ha yrkeserfarenhet för att kunna besvara intervjufrågor under din praktikintervju. Istället behöver du berätta om dina nuvarande färdigheter, och visa att du har entusiasm för att lära dig mer.


En praktikintervju kan vara en lika skrämmande process som en anställningsintervju. Kom ihåg att en intervju, oavsett om det är för en praktikplats eller anställning, är en "two way street", vilket betyder att även du ska intervjua verksamheten för att säkerställa att den passar dig, och dina mål för framtiden. Under din praktikintervju kommer du att bli ställd med intervjufrågor där dessa utforskar dina kvalifikationer, kunskaper och motiv.


Intervjuaren vill även lära känna dig, din personlighet och hur du kan tillföra din kompetens till verksamheten. Dessutom kommer du att få tillfälle att ställa intervjufrågor om verksamheten, vad praktikplatsen kan erbjuda dig och hur du kan vidareutveckla din kompetens. Se till att undersöka verksamheten för att du ska ha en förståelse för dess kultur, uppdrag och värderingar.


Lyckas med din praktikintervju

Varför vill du ha en praktikplats hos oss, och vilka erfarenheter hoppas du få?

Intervjuaren ställer denna intervjufråga för att få en helhetsbild om dina motiv, och för att kunna mäta om dina förväntningar och karriärmål stämmer överens med praktikplatsen samt vad verksamheten kan erbjuda dig. Intervjuaren vill också se till att du är exalterad över denna möjlighet och vill arbeta hos just denna verksamhet.


Nedan följer ett exempelsvar, men anpassa svaret efter din valda bransch.

Jag är intresserad av denna praktikplats eftersom det är den perfekta möjligheten för mig att kunna vidareutveckla mina färdigheter, för att kunna få rätt erfarenheter inom min valda bransch. Jag har färdigheter för att kunna bidra till verksamheten, med min utmärkta förmåga att kunna samarbeta med andra med en effektiv kommunikation, mot uppsatta mål. Jag hoppas även att kunna stärka mitt kritiska tänkande, och finslipa min servicefärdighet.


Berätta om ett projekt från början till slut, vad fick du för resultat?

Att besvara denna intervjufråga om ett projekt du har slutfört från början till slut kan vara skrämmande, men det är din gyllene chans att visa din potentiella arbetsgivare din förmåga att kunna slutföra projekt, och förhoppningsvis med framgångsrika resultat. När du besvarar denna intervjufråga under din praktikintervju behöver du fokusera på projektet och dess syfte, projektresultat samt vilka åtgärder du har vidtagit och hur du hanterat eventuella problem under processen. Se även till att berätta vad du har lärt dig under projektet. Det en intervjuare kan vilja veta är hur du hanterar projekt, hur du planerar din tid, hur du hanterar eventuella problem, ifall du kan möta en deadline och hur du hanterar misslyckade resultat. Detta demonstrerar tydligt vem du är och vilken prestanda du har.


Nedan följer ett exempelsvar, men anpassa svaret efter din valda bransch.

Detta projekt har varit en berikande upplevelse. Jag har lärt mig en hel del om hur man löser problem och hur man kommunicerar med tydlighet, men även hur man lyssnar på andra och tar in deras ideér för att tillsammans arbeta mot uppsatta mål. Att arbeta med mäniskor från alla bakgrunder, har varit en ovärderlig upplevelse, där alla bidrog med unika perspektiv, färdigheter och kunskaper. Jag har lärt mig att främja en miljö där att lösa problem, samarbeta och kommunicera är i framkant samt fått utveckla mitt kritiska tänkande.


Berätta om en erfarenhet där du övervann ett hinder.

Denna intervjufråga under din praktikintervju är för att kontrollera ifall du är flexibel i ditt arbete, är anpassningsbar och självmedveten. Sättet so en person hanterar uppstående problem och ett misslyckande kan berätta för en intervjuare om vilka personliga egenskaper denna kandidat har.


Nedan följer ett exempelsvar, men anpassa svaret efter din valda bransch.

Jag stod inför detta problem och tänkte med objektivitet för att försöka bedöma situationen. Att identifiera orsaker vilka har lett till problemet och eventuella lösningar, har hjälpt mig att kunna vidareutveckla en problemlösningsförmåga, och en förmåga att kunna tänka "utanför ramarna". Jag kan samråda med min chef och medarbetare, och försöker få till ett helhetsperspektiv om situationen för att se från alla vinklar. Jag satte upp specifika mål för att hålla motivationen uppe, och löste problemet med effektivitet.


Berätta om dig själv.

Att besvara denna klassiska intervjufråga kan vara en fälla för vissa. Du ska inte berätta om vem du är och vad du sysslar med under din fritid, utan håll det till ditt arbete och dina kvalifikationer. Med förberedelser inför denna intervjufråga under din praktikintervju kan du skapa ett positivt och bestående intryck. För att få till ett effektivt svar, bör du identifiera nyckelelement i din arbetslivserfarenhet du vill lyfta fram där dessa kan vara prestationer, erfarenheter och relevanta färdigheter. Berätta detta för intervjuaren, för att sedan beskriva vem du är personlighetsmässigt. Du kanske vill prata om din passion för ditt yrke, och vilka unika färdigheter du har. Det kan vara lika enkelt som att du brinner för service, och vill alltid erbjuda det "lilla extra" för kunderna för att överträffa kundförväntningar.


Vilka är dina styrkor?

När du besvarar denna intervjufråga om dina styrkor behöver du visa framfötterna för att lyfta fram dina förmågor. Börja med att skriva en lista över dina styrkor, inklusive alla färdigheter du har där dessa kan vara till en fördel för den bransch du söker anställning inom. Tänk på vad du har uppnått i tidigare anställningar och eventuella utmärkelser. När du har sammanställt din lista, välj tre av dina främsta styrkor. När du berättar för intervjuaren om dina främsta styrkor under din praktikintervju, se till att berätta om specifika exempel under din arbetslivserfarenhet eller utbildning, där du har demonstrerat dessa styrkor. Om du har en stark kommunikationsförmåga, kan du prata om framgångsrika samarbetsinsatser du har åstadkommit. Att uttrycka en entusiasm att vilja lära och anta utmaningar är även detat till din fördel.


Vilka är dina svagheter?

Denna intervjufråga under en praktikintervju kan vara skrämmande att besvara. Vem vill prata om sina svagheter? Men du kan vända denna intervjufråga till din fördel. Det bästa sättet att besvara denna intervjufråga är att fokusera på svagheter som inte är avgörande för din praktikplats och förklara hur du arbetar för att förbättra dem. Intervjuaren vill även veta ifall du är självmedveten om dina svagheter. Om du har svårt för att hålla ditt skrivbord i rätt skick, kan du berätta hur du arbetar för att få ett strukturerat arbetsbord.


Var ser du dig själv om fem år?

Denna intervjufråga är ett bra sätt att diskutera dina karriärmål och ambitioner med din potentiella arbetsgivare, och hur denna praktikplats kan hjälpa dig att vidareutveckla nyckelfärdigheter och kunskaper. Skulle du vilja avancera i din yrkesroll, har du en specifik utbildning du skulle vilja läsa eller ett certifikat du vill uppnå? Berätta om vilka färdigheter och egenskaper du har för att uppnå dessa karriärmål.


Vad lockade dig med just denna verksamhet?

När du berättar varför du valde att ansöka till en viss verksamhet är det viktigt att vara tydlig och kortfattad i ditt svar. Istället för att skryta om ditt CV, förklara varför denna verksamhet passar dig, vad du kan tillföra och hoppas kunna vidareutveckla. Om du söker en praktikplats inom media, berätta hur du är exalterad över möjligheten att bidra med dina färdigheter till en kreativ arbetsmiljö. Viktigast av allt, undersök verksamheten.


166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Os comentários foram desativados.

PRENUMERERA

bottom of page