top of page

Hur man listar en praktikplats i CV

Updated: Mar 31

Det råder konkurrens inom arbetsmarknaden och därför kan en relevant praktik skilja dig från andra sökande. Gäller särskilt om du är nyexaminerad eller ifall du inte har en större arbetslivserfarenhet. Göm inte din erfarenhet från praktikplatser längst ner i ditt CV. Du kan ha en sida för praktik och en sida för arbetslivserfarenhet men lista praktikplats överst.Du bör ha med en praktikplats i ditt CV när denna praktikplats är relevant för det tjänsten du söker. Gäller särskilt om du är nyexaminerad och har en limiterad arbetslivserfarenhet. Du bör även ha med praktikplats när du står inför ett karriärbyte. Trots att du har flera år inom arbetslivet kanske dessa tidigare anställningar inte relaterar till ditt senaste karriärbyte. Därför kan en praktikplats erbjuda kritisk erfarenhet inom en specifik bransch.


Du kan ta bort praktikplatser i ditt CV när du har fått en större arbetslivserfarenhet inom ditt område. Efter cirka fem år inom din bransch behöver du i första hand fokusera på att få med dina anställningar i ditt CV, snarare än dina praktikplatser. När du har fått erfarenhet inom din bransch kan du skriva både dina praktikplatser och anställningar under en och samma titel "arbetslivserfarenhet" i ditt CV. Men om du vill visa upp din arbetslivserfarenhet från praktikplatser och detta är din främsta erfarenhet behöver du skriva dina praktikplatser överst.


Inkludera din jobbtitel även fast det är en praktikplats. Det räcker inte att endast skriva "praktikant". Inkludera även företagsnamn, vilken kommun du arbetar inom och datum för din praktikplats. Sedan skriver du en punktlista och beskriver dina arbetsuppgifter.
231 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page