top of page

15 000+ medlemmar

Bli medlem i vår växande Facebook-grupp med fler än 15 000 medlemmar där du kan läsa hundratals kundrecensioner & succéberättelser. 

UPP TILL 50% RABATT

Vi är marknadsledande inom vår bransch när det kommer till att skapa skräddarsydda CV och vi växer mitt i förändrade trender inom arbetsmarknaden. Med en 98% kundnöjdhet tillsammans med ett växande antal återkommande kunder levererar vi utmärkta resultat.

Personligt brev för en praktikplats

Updated: Nov 24, 2023

När du söker efter en praktikplats är det i brevet du marknadsför dina kvalifikationer. Du skickar in det tillsammans med ditt CV. Du behöver anpassa din ansökan efter den specifika praktikplatsen för att öka dina chanser att få platsen. Det kan sluta med att du stirrar på det tomma dokumentet och vet inte vad du ska skriva. Ett personligt brev är en svår process ifall man saknar arbetslivserfarenhet inom ett specifikt område.


Bra praktikplatser är inte lätta att få, särskilt om du ansöker om en praktikplats hos en välkänd verksamhet. Du behöver väcka ett intresse hos rekryterare med ditt brev och ha rätt fokus i innehållet. Innan vi kommer till vad ditt personliga brev ska innehålla, behöver du ha en visuell layout till din ansökan. Text i ett simpelt dokument utan visuell layout är inte att rekommenderade. Vi arbetar med unika mallar när vi skapar professionella CV. Se våra mallar här: www.cvexperterna.se/cvmallar


Om du är student med minimal arbetslivserfarenhet kan det vara utmanande att skriva ett brev. Men du behöver i denna situation marknadsföra vem du är istället för vad du kan vilket man brukar skriva om ifall man har en större arbetslivserfarenhet. Du kan beskriva vad dina studier handlar om och vilken kompetens du har utvecklat i klassrummet. Att delta i diskussioner med dina klasskamrater kan betyda att du har utvecklat din kommunikation. Om du har skrivit ett större arbete med dina klasskamrater kan betyda att du har utvecklat din förmåga att samarbeta.


Oavsett om du ansöker om en praktikplats eller en anställning, är ditt personliga brev ett marknadsföringsverktyg. Du behöver helt enkelt marknadsföra dig själv.


Experthjälp med ditt CV & personliga brev för praktikplats: www.cvexperterna.se/butikMotivation

En praktikplats är en kortare period där du varvar teori med praktik där denna ofta är relaterad till dina valda studier. Du får praktisk arbetslivserfarenhet och en fot in i den bransch du har valt att studera om tillsammans med en chans att arbeta sida vid sida med rutinerade anställda. Praktikplatser är ofta utformade för arbete på en nybörjarnivå. Anställande chefer söker efter entusiasm inför praktikplatsen där man har en vilja för att lära. Därför behöver du visa din entusiasm i din ansökan. Att kommunicera din motivation i ditt personliga brev kommer vara ett plus i kanten och kan öka dina chanser att få praktikplatsen.


Det handlar om verksamheten

Presentera dig själv och varför du skulle vilja ha just denna praktikplats. Det handlar om verksamheten, om vad du kan bidra med till praktikplatsen och inte vad praktikplatsen kan bidra med till dig. Du behöver visa att du känner till verksamheten.


Kontaktinformation

Inkludera din kontaktinformation i din ansökan. Detta ska vara för och efternamn, adress, e-postadress och telefonnummer. Denna information ska finnas allra högst upp.


Hälsningsfras

Inledningsvis i ditt personliga brev behöver du skriva en hälsningsfras till rekryterande chef. Om du har en platsannons (jobbannons) där du ska söka din praktikplats, brukar oftast detta namn finnas med i annonsen. Om inte, slå ett samtal till verksamheten för att ta reda på detta för att visa dina framfötter. Berätta då för verksamheten att du tänker skicka in din ansökan.


Imponera med en visuell layout

Du vill använda en visuell layout för ditt CV för att imponera. En platt design är ett textat dokument utan en visuell layout. Innehållet är det viktigaste, men det första intrycket är det utseéndemässiga och här vill du inte falla pladask. Vi arbetar endast med unika mallar, senaste på marknaden och rekommenderade av rekryterare: www.cvexperterna.se/cvmallar


Använd nyckelord

Ett sätt att skräddarsy din ansökan är att använda nyckelord från platsannonsen. Om platsannonsen söker efter vissa färdigheter, ta med exempel när du har demonstrerat dessa färdigheter i dina tidigare arbetslivserfarenheter.

Betona din akademiska erfarenhet

I ditt personliga brev kan du nämna din akademiska erfarenhet. Om praktikplatsen kräver att du kan samarbeta med andra, kan du nämna exempel när du har samarbetat väl med andra under din akademiska tid. Till exempel, under ett skolprojekt. Du kan även nämna erfarenheter från ideella arbete, volontärprojekt eller fritidsaktiviteter.


Uppföljning

Nämn i ditt personliga brev att du tänker följa upp med rekryterare. Skriv att du kommer att slå ett telefonsamtal till verksamheten för att följa upp din ansökan. Inkludera inte detta ifall platsannonsen tydligt beskriver att du inte ska kontakta verksamheten.


Be inte om ursäkt

Be inte om ursäkt för erfarenheter du saknar. Skriv istället att du är förväntansfull över att få praktisk erfarenheter. Följ ovanstående steg för att skapa en skräddarsydd ansökan.


Korrekturläs

Korrekturläs ditt personliga brev för grammatikfel. Det råder konkurrens om praktikplatser och alla fel kan skada dina chanser att få en intervju.

3,888 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.

PRENUMERERA

bottom of page