• CV Experterna

Vanliga misstag i ditt personliga brev

Man kan känna en prestationsångest när man ska skriva sitt personliga brev. Hur framhäver man sina kunskaper utan att det låter klichéartat? Du kan uppfylla alla kvalifikationer för den tjänst du vill ansöka till, men om ditt personliga brev är bristande kan du snubbla vid målsnöret. Rekryterare vill kunna skapa en helhetsbild om dig, och ditt personliga brev är en chans att sälja in dig själv.Fel introduktion

Slösa inte bort det första stycket i ditt personliga brev. Dyk rätt in i det med att berätta för rekryterare om varför du är mest kvalificerad för den tjänst du tänker söka till. Du kan beskriva dessa kvalifikationer i detalj i det andra stycket i ditt personliga brev. Rekryterare kan tappa sitt intresse redan inom 30 sekunder i snitt när dem läser ditt personliga brev.


Glömmer att byta ut namn till verksamhet

Korrekturläs ditt personliga brev för att se till att du inte missar att byta ut namn till verksamheten eller en jobbtitel.


Det är längre än ett A4

Ditt personliga brev är inte en uppsats. Skriv det därför kort och koncist, max 350 ord. Ett strukturerat personligt brev är kortfattat men ändå övertygande.


Du skriver ett buffé-liknande personligt brev

Oftast när man inte vet vad man ska skriva i sitt personliga brev, repeterar man varje detalj från sitt CV. Detta kallar vi för ett buffé-liknande personligt brev. Kom ihåg att rekryteraren redan har ditt CV, därför behöver du inte repetera det i ditt personliga brev. Håll det till relevant information.


Du skriver irrelevant information

Ditt personliga brev är inte en självbiografi. Du behöver därför inte dela vad du sysslar med under din fritid. Även information om hur du lever kan du stryka. Detta är inte relevant information för en rekryterare. Skriv istället om varför du är den mest kvalificerade för den tjänst du har ansökt till.


Prata illa om en tidigare arbetsgivare

Du ska inte prata illa om en tidigare arbetsgivare i ditt personliga brev. Det tyder endast på en bristande karaktär för din del. Även om du blev felbehandlad, håll ditt personliga brev i en professionell ton.


Ber om ursäkt för erfarenheter du saknar

Det kan hända att du inte uppfyller alla kvalifikationer för den tjänst du har ansökt till, och det är helt okej. Men du ska inte heller be om ursäkt för erfarenheter du kanske saknar.


Ljuga om erfarenheter

Det sämsta tänkbara du kan skriva om i ditt personliga brev, är att ljuga om erfarenheter du inte haft. Rekryterare kan hitta information betydligt enklare än vad du tror. Undvik därför att ljuga.


För självsäker

Det finns en fin linje mellan ett självförtroende, och att skryta. Hitta en balans med hur du marknadsför dina färdigheter, och se till att du inte skryter om dem i ditt personliga brev.


Saknar kontaktinformation

Detta misstag är vanligare än vad man tror. Det är viktigt att du har kontaktinformation i ditt personliga brev, men även i ditt CV. Vad händer ifall en rekryterare tappar bort ditt CV och du endast har kontaktinformation i detta dokument? För och efternamn, adress, email och mobilnummer ska alltid stå med.

2,206 views0 comments

FÖLJ OSS

  • Facebook
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

PRENUMERERA

Tack för din prenumeration

KATEGORIER

# HASHTAGS